torstai 22. joulukuuta 2011

Leipurimaakarimestari



Vitsit, tänään on menny kyllä leipomukset putkeen! Tein epäonnistuneen ruisleivän jäljiltä jääneestä juuresta joululimppuja ja ruisvuokaleipää. Molemmista tuli huippuja! Hah! Vaikka oma kehuhan tunnetusti haisee... (Tällä kertaa tosin julmetun hyvältä!)



Joululimput

1 l piimää
20 g hiivaa
2-3 rkl hapanjuurta
1 1/2 dl siirappia
1 rkl suolaa
2 rkl pomeranssia
2 rkl fenkolia
800 g ruisjauhoja
n. 700 g hiivaleipäjauhoja

Liuota kädenlämpöiseen piimään hiiva, lisää myös juuri voimakkaasti sekoittaen. Lisää mausteet ja siirappi, alusta jauhot pikku hiljaa mukaan. Kohota hyvin, leivo limpuiksi (5-6 kpl), kohota, voitele siirappivedellä (1 osa siirappia, 2 osaa vettä) ja paista 200 asteessa noin 45 min. Voitele siirappivedellä myös pari kertaa paiston aikana.




Ruisvuokaleipä

5 dl vettä
3-4 rkl hapanjuurta
5 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
400 g ruisjauhoja
n. 300 g hiivaleipäjauhoja

Sekoita veteen hapanjuuri, hiiva, suola ja siirappi sekä ruisjauhot. Anna seisoa hetki (n. 30 min) ja alusta sitten mukaan hiivaleipäjauhot. Taikina saa jäädä suht. löysäksi. Kohota, tee leiväksi ja kohota vuoassa. Paista 200 asteessa ensin noin 50 min, jonka jälkeen käännä leipä pohja ylöspäin. Paista vielä puolisen tuntia.




Tein myös yhden lahjakakun Yhteishyvän Ruokamaailman ohjeella. Hyvää taikinaa oli ja kakku näytti sekä tuoksui tosi hyvältä!

Hmm... Melko, hmm, tyrmäävä otos...


Glögi-taatelikakku

2 dl glögiä
250 g taateleita
2 1/2 dl fariinisokeria (laitoin 1 1/2 dl inkkaria)
200 g margariinia (meillä voita!)
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja (joista 1 1/2 dl laitoin spelttiä)
2 tl piparkakkumaustetta
2 tl leivinjauhetta
80 g hasselpähkinärouhetta (jonka paahdoin)
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Keitä pilkottuja taateleita glögin ja sokerin kanssa 5-10 min. Lisää mukaan voi sekaan ja anna seoksen jäähtyä. Lisää munat voimakkaasti vatkaten ja yhdistä sitten mukaan muut aineet. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa tuntisen verran.
Ajattelin koristella kakun vielä valkosuklaalla, mutta se jää näemmä huomisen ohjelmanumeroksi.




Lohi meni graavautumaan juuri äsken. Tutut katajanmarjat ja valkopippurit pääsivät pintaan, samoin ripaus sokeria ja tietysti suola. Tillin oksia unohdimme ostaa tänään, mutta lisäämme ne huomisaamuna kauppareissun jälkeen.
Olen ihastunut hovimestarin kastikkeeseen ja sitä on kyllä pakko tehdä graavilohelle tänä vuonna. Täytyy vielä etsiskellä vaatimukseni tyydyttävä ohje.






Minitaloista syntyvä piparkakkukylä odottaa vielä kokoamistaan huomisaamuna.








Ei kommentteja: