maanantai 20. tammikuuta 2014

Lammasminestrone sekä rucolapestolla ja mozzarellalla täytetty patonki

Maanantai-illalliseksi höyryvää keittoa jämäaineksista, lisäksi ostetttu vain lampaan jauheliha. Olin jo menettää toivon kaupan pakastealtaita tonkiessani, mutta lopulta löysin lampaan jauhelihaa sattumalta aivan toiselta suunnalta kauppaa kuin missä muut pakasteet asustivat. Vaihtoehdoiksi lampaan tilalle suunnittelin chorizoa tai isoja valkoisia papuja sekä kikherneitä. Täytyy kyllä sanoa lampaan jauhelihasta, että ainakaan Pirkan paketti ei oikein tarjonnut rahoille vastinetta. Hintaa varttikilolle kertyi 4,5 euroa, mutta makua ei ollut oikein nimeksikään. Jos en olisi paremmin tiennyt, olisin veikannut syöväni ihan tavista jauhelihaa. Noh, ensi kerralla jätän tästä viisastuneena ko. pakasteen kaupan tiskiin.

Mutta joka tapauksessa oli hyvä keitto! Ja mehevä patonki, kunhan muistat laittaa ronskisti pestoa ja mozzarellaa. Tällä aterialla täyttyy masukin mukavasti.



Lammasminestrone

140 g pekonia
3 valkosipulinkynttä
2 pientä sipulia
1 porkkana
pala selleriä
lohko valkokaalia
240 g lampaan jauhelihaa
oliiviöljyä
n. 1 l vettä
1,5 lihaliemikuutiota
1 tl italialaista mausteseosta (yrttejä, tomaattia, chiliä, suolaa, pippuria)
2 tomaattia
n. 2 dl pätkittyä spagettia
1-2 tl kaprista
1-2 rkl ketsuppia/tomaattipyrettä
1 rkl sitruunamehua
kourallinen persiljaa hienonnettuna

Lisäksi:
parmesaaniraastetta

Pilko pekoni ja kasvikset. Ruskista pekonia pannulla ja kun rasva on irronnut, lisää kasvikset kuullottumaan. Laita seos sitten kattilaan odottamaan , lisää pannuun hieman oliiviöljyä ja paista jauheliha. Lisää sekin kattilaan, kiehauta hieman vettä pannussa ja kaada neste kattilaan. Lisää vajaa litra vettä kattilaan, murenna liemikuutiot ja lisää mausteseos. Keittele hiljalleen noin 20 min. Lisää sitten pätkitty spagetti, kuutioitu tomaatti ja jatka spageetin kypsymisen verran. Mausta lopuksi kapriksilla, ketsupilla, sitruunamehulla ja persiljalla, tarkasta maku. Tarjoa parmesaaniraasteen kera.




Spelttipatonki täytettynä rucola-persiljapestolla ja mozzarellalla

5 dl vettä
1,5 dl maitoa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
5 dl hiivaleipäjauhoja
9 dl spelttijauhoja

Rucola-persiljapesto:
70 g rucolaa
3 reilua persiljan oksaa
3/4 dl parmesaaniraastetta
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
2 reilua valkosipulinkynttä
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

150 g mozzarellaraastetta

Liuota hiiva viileään nesteeseen, sekoita joukkoon hunaja, suola ja öljy, alusta jauhot sekaan. Vaivaa taikinaa reippaasti noin 10 min, kunnes saat siitä tasaisen, kulhon reunoilta irtoavan pallukan. Anna kohota 1-1,5 h. Tee sillä välin pesto surauttamalla kaikki ainekset pestoksi.
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli levyksi yksi kerrallaan. Voitele reilulla pestokerroksella ja ripota reilu kolmannes juustosta levylle. Kääri rullalle ja puolita rullat. Nosta uunipellille kohoamaan noin 30 minuutiksi. Paista 230 asteessa noin 15 min, anna jäähtyä hieman ennen leikkaamista.

Ei kommentteja: